SÜPER KUPA MAÇI  FB-BJK

Hakemler : Fırat Aydınus‚ ‚ Emre Eyisoy ‚ Bahattin Duran

1- İ.Üzülmezin kırmızı kartı doğru. Peki, gerek sarı kart gördüğünde‚ gerek kırmızı kart gördüğünde ettiği küfürleri duyan gören yok mu? J
Aşırı centilmenlik dışı davranışları bırakın bir sporcuya‚insanlığa bile yakışmıyordu.
Bu mu Beşiktaşlılık duruşu, bunlar mı Beşiktaş kaptanına yakışan hareketler?
2- İ.Toraman da kırmızı kart görmeliydi. Kabadayı gibi hakemin üzerine yürüyüp refüze etti. Ettiği küfürler de cabası.
3-R.Carlosun Serdar tarafından gayri nizami şarjla düşürülmesi penaltı.
4-Kezman’ın kaleci Hakan ile mücadelesinde arkadan İ.Toramanın yaptığı hareket penaltı.
5-Cisse sarı kart görmeliydi.
5-R.Carlosun gördüğü sarı kart doğru. Fırat Aydınus tarihe geçti‚torunlarına anlatır artık. J

Çeşitli Görüşler;
Aydınus tekrar izlesin
Hakem Fırat Aydınus bu maçın kasetini defalarca izlesin. Türkiye´nin en iyi hakemlerinden biri‚ ilk yarıda Roberto Carlos´un pozisyonuna son derece yakın olmasına rağmen penaltıyı çalmaktan korktu. Aynı hareketler ceza alanı dışına çıktığı zaman faul ve frikikleri hiç düşünmeden verdi. Serdar´ın yaptığı hareketin topla hiçbir ilgisi yoktu. Serdar‚ Roberto Carlos´un yolunu keserek‚ vücuduyla rakibini itti.

Mustafa Denizli

Böyle bir kuka maçında bile Üzülmez’in sinir krizi geçirmesi şaşırtıcı‚ Toraman’ın sahada kalması ise‚ alışıldık bir eyyam uygulamasıydı.
Tamer Bağlan-Fanatik

Roberto Carlos henüz formasına alışmakla meşgul. Dünya standartlarında tartışmasız faul ya da penaltı olan davranışların‚ Fenerbahçe lehine olduğunda bu ülkede gözü kapalı pas geçildiğini anlamasına hayli zaman var.
Hasan Ali Atasoy-Fanatik

Bu üç maçın tarafları dışında bir noktası daha var aynı olan‚ o da hakem Fırat Aydınus. Ey federasyon cevap ver! Türkiye´de başka hakem mi yok Aydınus dışında‚ sürekli bu hakemi Fenerbahçe‚ Beşiktaş maçlarına atıyorsun. Ne adalet kaldı ortada ne de tarafsızlık bu sistemde. Evet Fenerbahçe kazandı. Kazandı da acaba Carlos´a yapılan penaltıyı‚ daha ilk dakikalarda İbrahim Toraman´ın alması gereken kırmızı kartı konuşmayacak mıyız?
Serdar Akbıyık-Star

 

Süper Lig 1.HAFTA
İstanbul B.Belediye-F.Bahçe 2-0
Hakemler:Bülent Yıldırım‚Cem Satman‚Süleyman Özay

Hakeme söylenecek bir şey yoktu, zaten Fenerbahçe gol pozisyonuna bile giremedi..
Bazı gazetelerin, Roberto Carlos’un, yardımcı hakem Cem Satmana küfür ettiği şeklinde çığırtkanlık yapmaları da komikti.

Carlos´un hareketi
İ.B.Belediyespor Fenerbahçe müsabakasının ikinci devresinde yardımcı hakem Cem Satman´a yakın bir ikili mücadelede‚ Hakem Bülent Yıldırım´ın‚ Roberto Carlos lehine çaldığı faul düdüğünden sonra aynı oyuncunun yardımcı hakeme yaptığı tepkinin bu kadar büyütülmesine bir anlam veremedim.
Halbuki Carlos´un yaptığı hareket futbol oyun kuralları çerçevesinde yapılan anlık bir hareket. Onun yardımcı hakeme Portekizce küfür ettiğinin iddia edilmesi de çok anlamsız. Dudak okuma yöntemi ile bunun iddia edilmesi daha sezon başında işleri çıkmaza sokar.
Eğer maçın hakemi Bülent Yıldırım‚ fevri hareketinden sonra Carlos´u yanına çağırarak faulü kendisinin verdiğini‚ yardımcı hakeme yaptığı bu tür davranışların hoş olmadığını belirterek uyarı ya da sarı kartını gösterebilse bu tür tartışmalar yaşanmazdı.
Metin Tokat

Beşiktaş Konyaspor 1-0
Hakemler : Selçuk Dereli‚Bahattin Duran‚Emre Eyisoy

Müsabakanın hemen başında pozisyonları yakından izleyerek doğru tespitler yaptı. İki takıma da objektif kararlar verdi.En önemli hatası Kaleci Hakan Arıkan´ın topu oyuna hızlı sokmasını engelleyen El Saka´ya sarı kartını göstermemesiydi. Yardımcı Hakemi M.Emre Eyisoy´un Bobo için kaldırdığı ofsayt bayrağı yanlış olmakla beraber S.Özkan ve Nobre için kaldırdığı kritik bayraklar doğruydu.
Metin Tokat

G.Saray-Ç.Rize:4-0
Hakemler: Kuddusi Müftüoğlu‚ Adil Sinem‚ Serkan Akarca

Müsabakanın başında Lincoln´e arka arkaya yapılan faullerde disiplin uygulamasını unuttu. Serbest vuruş öncesi işaretini vermeden atışı kullanan Lincoln´e sarı kart göstermeliydi. Topu oyunda tutma gayreti olumluydu. Tartışılacak en önemli kararı oyun 1 - 0 devam ederken ilk yarının son dakikasında ceza alanı içinde Ayhan´ın rakibine arkadan yaptığı harekete devam kararı vermesiydi. Penaltı ve kırmızı kart göstermeliydi.
4. gol öncesi topa ilk vuran Ü.Karan ofsayt pozisyonundaydı. Adil Sinem atladı.
Metin Tokat


TRABZON-SİVAS: Bülent DEMİRLEK
Bitime 30 saniye kala sahaya Trabzon seyircisi girdi, üstelik de 1-0 Trabzonspor öndeyken J.

Geçen sezon GS-FB maçını tatil edemeyen hakem Bülent Demirlek bu maçı tatil etti.

Sonuç 0-3 hükmen yenilgi elbette.

 


2.HAFTA

F.Bahçe G.Antepspor 2-1
Hakemler : İsmet Arzuman‚ Baki Tuncay Akın‚ Serkan Akarca

Kayda değer bir pozisyon olmadı.Sadece G.Antepli Volkan ikinci sarı karttan kırmızı kart görmeli idi.
Müsabakada 50 civarında faul kararı var. Verdikleri ile vermedikleri arasındaki fark oyuncularında motivasyonunu bozdu. Topun yerinden oyuna sokulmasına gösterdiği titizliği faullerde de uygulamalı. Oyuna tempo kazandırmak için avantaj oynatması doğru ama sonrasında ihtar vermesi gereken oyuncuları unutmamalı. (Örnek Kemal) 79. dakikada sarı kartlı Volkan´ın‚ Ali Bilgin´e yaptığı hareket 2.sarıdan kırmızı olmalıydı. De Nigris´in attığı golden sonra gördüğü sarı kart uygulaması‚ kafasını ve yüzünü maske ile kapatması‚ gol sevincinin aşırıya kaçıp‚ zaman kaybına neden olmasından dolayı doğruydu.
Metin Tokat

Takımlar sahaya çıktılar‚ hakemlerin formaları sarı... Devre arasında telefon geldi‚ siyahları giydiler. Göstere göstere‚ pozisyon yokken maça böyle çıkacak bir hakemden iyi idare nasıl beklenir? Mesela‚ taç atışı topun çıktığı yerden yapılmıyorsa‚ o top rakip takıma verilir. Ama bu hakem tekrarını aynı oyuncuyla yaptırıyor. Top yerde dönüyor‚ durmadan faul atışı yaptırıyor. Dönüyorum‚ Gaziantepspor kalecisinin giydiği kıyafete bakıyorum; Fenerbahçeliler ile iç içe girince ne olduğunu anlayamıyorum. İşte bizden en üst düzey bir hakemin portresi. Demek ki‚ başka şeyler yapsa‚ devre arasında telefonla onu da değiştirecekler.
Erman Toroğlu

Bursaspor G.Saray 0-1
Hakemler : Yunus Yıldırım‚Serkan Gençerler‚Nihat Mızrak

Volkan Bekiroğlu’nun Ümit Karanı düşürmesine penaltı itirazları yapıldı.Haklılık payı yüksek‚Ümit Karanın abartılı düşüşü hakeme inandırıcı gelmedi.
G.Saray´lı oyuncuların hakeme aşırı ve sürekli itirazlarına çok müsamaha gösterildi.

Her zamanki gibi topu oyunda tutma gayreti içinde az düdük çalarak‚ avantaja da dikkat ederek müsabakanın tempolu geçmesini sağladı. Az kart gösterme alışkanlığını terk etmesi ile yerinde ve zamanında gösterdiği sarı kartlarla oyunu kontrolüne aldı. Hakan´ın 4. hakemine yaptığı anlamsız itiraza sarı kart göstermesi otoritesinin göstergesiydi. Pozisyonları devam ettirmesi ve oyun durduktan sonra gösterdiği sarı kartlar doğru uygulamalardı. Müsabakanın sonlarına doğru ceza alanı içinde Volkan´ın‚ Ümit Karan´a yandan kayarak yaptığı müdahale penaltıydı. Karan´ın düşme şekline aldandı.
Metin Tokat

Kalli gibi disiplini seven bir hoca‚ Sabri‚ Hakan Şükür‚ Ayhan ve Ümit Karan´ın bu kadar çok hakemle uğraşmasına ve ayaklarından çok çenelerini çalıştırmasına nasıl izin verebilir? Eğer bu oyuncular sarı kartlar ve ardından kırmızılarla karşılaşmadıysa‚ tamamen hakemin iyi niyetinden ya da Galatasaray isminden kaynaklandı.

Halil Özer

Kasımpaşa Beşiktaş 1-2
Hakemler : Hüseyin Göçek‚Alpaslan Dedeş‚Murat Şahin

1-65.dk.’da durum 1-1 iken önce Cisse’nin Kahneyi çekmesi sarı kart‚devam dedi durdurulamadı‚ devamında İ.Toramanın aynı oyuncuya tekmesi bariz gol şansını engellemekten kesin kırmızı kart.

 

 
2-75.dk.da Ricardinho iki kişinin arasında kalıyor ve kendini takıyor‚penaltı itirazları yaptılar ancak inandırıcı değildi.
3-Burak Yılmaz hala akıllanmamış‚emek hırsızlığına devam ediyor.
Bu konuda Atilla Gökçe şöyle yazmış : Ayrıca korner atışında topu beklerken rakibi itip düşürerek kendince kurnazlık huyundan da vazgeçmemişti.

Hakem Hüseyin Göçek‚ fevkalade iyi bir maç yönetti. Ama bir pozisyonda da önemli bir yanılgı içindeydi;. İbrahim Toraman´ın Kasımpaşa´nın forveti Kahne´ye yaptığı açık faulü göremedi.
Ahmet Çakar

Müsabakaya tempo kazandırma gayreti olumluydu. İkinci yarının başında Cisse´nin lehine çaldığı yanlış faul kararı ile tehlikeli olabilecek Kasımpaşa akınını önledi. 65.dakikada İ.Toroman´ın‚ Khane´ye ceza alanı dışında yaptığı hareketin karşılığı‚ faul ve bariz gol şansını engellemeden kırmızı kart olmalıydı. Görüş alanı içindeydi. Ceza alanı içinde Cihat´ın‚ Ricardinho´yu baldırı ile engellemesine penaltı kararı vermeliydi.
Metin Tokat

 

3.HAFTA

F.Bahçe Sivasspor 1-0
Hakemler : Fırat Aydınus‚Serkan Ok‚Muhittin Gürses


Fırat Aydınus çok kötü bir maç yönetti.Faullerde‚sarı kartlarda ve elle oynamalarda çifte standart karar rekoru kırdı.

1-16.dk.da Kezmana Hayrettinin yaptığı hareket


2-Balili’nin Luganoya yaptığı hareket direk kırmızı kart olmalıydı‚sarı kart verdi.Daha önce elle oynadığı pozisyonda sarı kart vermiş olsaydı bu pozisyonda kırmızı kart görecekti.


3-Yasir’in vurduğu Serdarın kurtardığı mutlak gol pozisyonda elle düzeltmesini göremedi.(!)

4-İlk yarıda Balili elle oynadı sarı kart görmedi aynı pozisyonda 72.dk.da Selçuk sarı kart gördü. Selcuk yuzunu korudu toptan, sari verdi hakem.

 

5-Murat Sözgelmez aynı Anderlecht maçında Juhas’ın Kezman’a arkadan kontrolsüz yüklenerek indirme pozisyonu gibi Kezman’ı indirdi. Frikik, ama Fırat Aydınus devam dedi.

6-Sivas´ın auta giden topuna yan hakem aut gösterirken orta haken korner verdi..
7-Murat Sözgelmez‚ Kezman’a yaptığı faulden sonra hakem düdük çaldıktan sonra protesto amaçlı topa vuruyor‚ sarı kart yok.


Hakemlikte iyi bir çıkış yapan Fırat Aydınus‚ maçın ilk yarısında‚ en az iki kırmızı kart göstermeliydi. Abdurrahman Derelinin Deniz Barışa arkadan yaptığı hareket örneğin. Önce bilinçli olarak düşürmeyi denedi‚ olmadı‚ çelme taktı. Balilinin Luganoya yaptığı son derece tehlikeli taban girişimi de kırmızı kart gerektirirdi. Son 20 yıl içerisinde oyun kuralları bu tür hareketleri yapanların gözünün yaşına bakılmamasını emreder. Ne var ki‚ hakemlerimizin çoğu bu cesareti gösteremiyor.

26. dakikada Roberto Carlos ile Balili topa kayarak müdahale ettiler. Yine tabanı giren Balili ama faul Sivasspor lehine. Fenerbahçenin en kötüsü olmak konusunda birinciliği hiçbir arkadaşına bırakmayan Kezmana 16. dakikada yapılan hareket net penaltı. Deividin attığı kafa golünün iptal edilmesi tartışılır.
Metin Tükenmez

Çifte standart

Deividin attığı gol kesin ofsayttı. Yardımcı hakem yanlış yerde durmasına rağmen doğru karar verdi. JJ Hakem Fırat Aydınus‚ maalesef Türkiyede en kötü avantaj uygulayan isim. Pardon uygulamayan. Kartlarda da maalesef çifte standardı vardı.
Erman Toroğlu

Hakem Fırat Aydınus‚ kalitesinle bağdaşmayacak kadar kartlarda ve özellikle faul düdüklerinde çok fazla hata yaptı.
Ömer Üründül.

Müsabaka içinde verilen fauller ile sarı kartları‚ verilmeyen pozisyonlarla kıyasladığımızda aynı hakemin aynı maçta nasıl bu kadar farklı kararlar verdiğine şaşırmamak elde değil.
Önder Hayrettin mücadelesinde top ortada‚ iki oyuncu da ayakları yerde‚ topa doğru kayarak çarpıştılar. Hayrettin hem sakatlandı hem de sarı kart gördü. R.Carlos‚ Musa´ya aynı şekilde üstelik ayakları havada kayarak faul yaptı. Kart yok. Murat‚ Kezman mücadelesi sonucu verilen faul kararı sonrası protesto amaçlı topu dışarı vuran Murat´a ikaz bile yok. Selçuk yüzünü korumak amacı ile kollarını kaldırıyor. Çarpan topa sarı kart görüyor. Balili koluyla topu düzeltiyor ama kart görmüyor. İlk yarıda Deivid´in attığı golün ofsayt nedeni ile iptal edilmesi doğru karardı.
Metin Tokat

 

G.Antepsspor Beşiktaş 0-1
Hakemler : Bülent Yıldırım‚Alpaslan Acımert‚Mustafa Sönmez


Tello’nun elle oynadığı pozisyona düdük çalıyor‚ama ikinci sarı kartı gösteremiyor.
Bu pozisyon orta sahada olduğu için çaldı ama aynı pozisyona benzer Uğur Yıldırım’ın vuruşunda İ.Toraman’ın kolundan dönen pozisyona devam dedi çünkü pozisyon ceza sahası içindeydi, çalamadı.

İlk yarı da oyun o kadar durdu 1 dk uzatma verdi‚ ikinci yarıda nerdeyse hiç sakatlık olmamasına rağmen 4 dk uzatma verdi.4 dk uzatma verilmiş maçta 5. dk´da gol geldi. Üstelik uzatmayı uzatacak bir pozisyonda yok. 4 dakika uzatma‚ 94:58 de gol.. JJ


Ceza alanı içinde U.Yıldırım´ın vuruşunda topun İ.Toroman´ın kolundan dönmesine verdiği devam kararı doğru olmakla beraber benzeri pozisyonda taç çizgisi kenarında Tello´nun koluna çarpan topa serbest vuruş kararı vermesi FİFA hakeminin yapmaması gereken çelişkiydi.
Metin Tokat

De Nigris´in atağında kontrolsüz çıkan kaleci Hakan Arıkan´ın pozisyonuna faul bile yok. Hayret!
Kazım Kanat